Valentina Cubi

I 1969 fandt Giancarlo en kælder komplet med 10 hektar vinstokke i bakkerne i Valpolicella, nær landsbyen Fumane. Giancarlo begyndte straks at modernisere ejendommen. En af de første ting, han gjorde, var at trække de hvide druesorter ud, som var typiske i disse dage. Han endte med de røde druer i gæringsbeholderen. Han erstattede også de meget store pergola opbindingsssystemer, der favoriserer stor volumenproduktion , med guyot trellis-systemet, der drastisk reducerer udbyttet. Men han holdt de gamle vinstenspergolaer, som nu i dag udgør rygraden i Valentina Cubi-vinene.

Først blev de producerede druer og vin solgt, indtil Giancarlos kone, Valentina Cubi, blev involveret efter hendes pensionering som grundskolelærer. Hun var overbevist om, at de skulle flaske vinene under eget navn i stedet for at sælge det i bulk. Hun vidste fra Giancarlo, at vinmarkerne, var i midten af vigtige crus, især Monte Tenda, Monte Crosetta og Rasso midt i Classico bakkerne, og hun var ivrig efter at se det unikke terroir afspejles i vinene. Det var også hende, der indstiftede den organiske omvendelse.

Valentina Cubi filosofi

Ejendommens ubestridte hovedperson er den lokale Corvina drue støttet af Corvinone og Rondinella. De gamle vinstokke, lavtliggende pergolaer, synes at kunne klare sig meget bedre med de mulige virkninger af klimaændringer og giver skygge til druerne mod den kraftige sommervarme. De gamle vinstokke med deres naturlige lave udbytte er i stand til, at producere modne vindruer selv under meget kølige vækstcykler. Ejendommen sigter ikke mod righoldigt udvundne vine, men i stedet ønsker at frembringe friskhed, elegance og en følelse af oprindelse i de vine, for hvilke disse vinmarker giver det perfekte råmateriale.

Økologisk tilgang efter 2010

Den organiske tilgang begyndte i en vingård næsten foran porte Verona. Det var her, at organiske behandlinger blev afprøvet, før de senere blev anvendt på alle andre vinmarker. Disse eksperimenter åbnede døren for at udelade den klassiske Bordeaux-blanding i det hele taget og i stedet bruge organiske præparater, såsom citrusolie. For at øge aktiviteten af jordbundens mikroorganismer og biodiversitet plantes vinmarkerne med dækafgrøder, mens der lægges særlig vægt på kompostering af alle beskæringer af vingården, som efterfølgende returneres til vinmarkerne for ikke at spilde noget af det oprindelige biomasse. De komposterede beskæringer danner også grundlaget for den vegetative og urte blanding, der bruges til at sprøjte vinstokke med, hvilket resulterer i stærkere, sundere baldakiner og tykkere skinnede bær, med en øget modstand mod svampetryk. Alt arbejde i vinmarkerne fokuserer på at skabe en naturlig genanvendelse uden, at tage noget ud eller bringe noget fremmed i.

Valentina Cubi vinmarker

Det vigtigste aktiv i Valentina Cubi ejendom er dens bjergskrånede vinmarker beliggende i flere af Valpolicella´s vigtige crus. På en højde af 290 og 350 mtr over havet og med syd-sydøstlig eksponering, så er de terrasserede vinmarker et skridt væk fra Gardasøen. Kølige briser fra søen skaber løbende ventilation i vinmarkerne og holder svamptrykket lavt, mens forskellene mellem dag og nat temperatur gør det muligt for druerne at bevare deres friskhed, samtidig med at de opnår fuld modenhed. Jordbunden på disse terrasser indeholder et højt indhold af sten med siltet ler, som har en vandbevarende kapacitet. På grund af dette er et vandingssystem fuldstændigt fraværende.

Druesorter

Godsets vinmarker er overvejende plantet til med de gamle lokale sorter Corvina, Corvinone, Rondinella, Molinara og den meget sjældne Negrara. Selv om alle druer spiller deres rolle i den blanding, der er Valpolicella, sættes de første tre uden tvivl deres største frimærke på vinene. Der er også nogle rækker af internationale sorter som Merlot, Cabernet og Syrah, som suppleres af Sangiovese og Croatina, som strengt taget ikke er lokale. For at holde Valpolicella, Recioto og Amarone som et sandt udtryk for terroiren, vinificeres disse sorter og aftappes separat for at skabe en vin kaldet QB.